Гещалт молитвата на Фредерик Пърлс ни помага да постигнем душевен

...
 
Гещалт молитвата на Фредерик Пърлс ни помага да постигнем душевен
Коментари Харесай

Всеки път, когато чувството на негодувание обземе сърцето ви, просто си спомнете тези думи

 

Гещалт молитвата на Фредерик Пърлс ни оказва помощ да реализираме нравствен мир

 

Кои фактори оказват помощ за запазването на младостта? Един от тези фактори е неналичието на стрес. Или по-конкретно… СПОСОБНОСТТА ЗА ПРАВИЛНО ИЗЖИВЯВАНЕ НА СТРЕСА. Защото стресът въздейства на всички. Но ние се отнасяме към него по друг метод.

Какво съставлява гещалт-молитвата?

Гещалт (Gestalt) в дословен превод от немски значи „ форма “, „ конструкция “, „ фигура “. Този термин се схваща като единица за разбор на съзнанието и душeвността. Терминът публично се появява през 1890 година, когато философът Кристиан декор Еренфелс разгласява главната си работа Über Gestaltqualitäten (За качествата на формата). Гещалт е нещо, което поражда с появяването на която и да е наша потребност. В момента, в който нещо ни липсва, имаме усеща, мисли, хрумвания, мемоари, облици, които в последна сметка ни подтикват да се ангажираме да задоволим потребностите си. Гещалтът е композиция от това, което имаме вътре и това, което е извън, което по някакъв метод е обвързвано с нашата нужда и нейното допустимо облекчаване.

И по този начин. Предаден сте от най-близкия човек? Изживявате разлъка? Подценявани сте от шефа? Вашите близки не ви схващат? Задайте си малко по-различни въпроси: Но за какво сте отчаян? Не оправдаха упованията ви ли? А би трябвало ли да имате упования? „ Те “ родени ли са, с цел да оправдаят упованията ви?

Има една екзистенциална формула, която оказва помощ да се оправим с този тип стрес. Да преживеем негодуванието. Известна е като гещалт молитва. Авторството на тази молитва принадлежи на създателя на тази това направление в психотерапията Фриц Пърлс и тази молитва е значим детайл от гещалт лечението.

Наистина работи и оказва помощ да поемем отговорност за личните си действия, живот, мисли и чувста.

Спри да мислиш и анализираш, „ Какво ако…? Дали ще се получи? “ По-добре пробвай и виж. Изразявай себе си и възприятията си без оправдания. Живей тук и в този момент, по-добре да се занимаваш с това, което имаш, в сравнение с с това което нямаш.

Ето и самата молитва:

 

Аз пребивавам моя живот и ти живееш твоя.

Не съм на този свят,  с цел да сбъдна упованията ти,

Нито пък ти – с цел да сбъднеш моите.

Аз съм си аз, а ти си ти.

Ако инцидентно се срещнем, ще е прелестно,

а в случай че се разминем – нищо не може да се направи.

 

Кажете го на глас… Идва чувство за лека лечебна самота… помиряване с този свят…

Всеки път, когато възприятието на възмущение обземе сърцето ви, просто си спомнете тези думи… Вие сте вие. И аз съм аз…

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР